U suradnji s prirodom donosimo prirodnu kozmetiku u vaše ruke - 100% prirodni proizvodi

Što je smilje i kako napraviti macerat od smilja za njegu kože lica i tijela?

Što je smilje?

Smilje (smilj, smilika, lat. Helichrysum), veliki rod jednogodišnjeg raslinja, trajnica, polugrmova i grmova iz porodice glavočika. Pripada mu preko 560 vrsta, od kojih jed najpoznatije sredozemno smilje ili uskolisno smilje, primorsko smilje (Helichrysum italicum) koje raste po sunčanim mediteranskim kamenjarima. Ova vrsta naraste 60 cm, ima uske listiće i žute cvjetove, a najpoznatija je po svojoj djelotvornosti protiv starenja kože.

Osim mediteranskog smilja u Hrvatskoj raste i pješčarsko smilje, Helichrysum arenarium, poznata i kao trava zlatnocvita ili zlatnocvita, koje također dobro podnosi visoke ljetne temperature krša i kamenitih terena, pa su ove vrste rasprostranjene po mediteranskim zemljama: Hrvatska, Italija, Francuska, Španjolska, Cipar, Maroko, Alžir.

Smilje nazivaju i „biljkom koja nikada ne vene“, a koja dugo i lijepo miriše.

Latinsko ime roda dolazi od grčkih riječi helios (sunce) i chryson (zlatan), po njegovim žutim cvjetovima.

Danas se biljka često uzgaja najviše zbog kvalitetnog ulja koje ima u sebi. Ulje se koristi u kozmetičkoj industriji i medicini.

Studenti studija diplomskog studija Biologije i kemije splitskog PMF-a i splitskog Kemijsko-tehnološkog fakulteta radeći na projektu Biokemija eteričnih ulja uočili preliminarnim istraživanjima da eterično ulje smilja izaziva smrt kancerogenih stanica dojke, zbog čega su 17. lipnja 2020. godine dobili rektorovu nagradu.

Kako napraviti macerat od smilja za njegu kože lica i tijela?

Po sunčanom danu, potkraj svibnja, tijekom lipnja i u prvoj polovici srpnja uberite žute cvjetove smilja u cvatu, nipošto ocvale jer ocvali cvjetovi ne sadrže eterično ulje, pa ih takve stavite u staklenku i prelijte baznim uljem tako da ostanu 2 centimetra ispod razine ulja. Staklenku zatvorite i ostavite ju na toplom i sunčanom mjestu 40 dana, uz dva, tri puta tjedno miješanje cijele količine sve do dna posude.

Nakon toga ulje procijedite kroz gustu gazu i iscijedite ga iz gaze dobrim stiskanjem, prelijte ga u tamnu bocu, zatvorite i pohranite na tamno mjesto i pustite da odstoji još dva tjedna kako bi se organski ostaci slegli na dno, nakon toga ga pažljivo još jednom prelijte tako da ne ulijete i sam organski talog s dna boce.

I vaš macerat od smilja je gotov…