U suradnji s prirodom donosimo prirodnu kozmetiku u vaše ruke - 100% prirodni proizvodi

Što je lavanda i kako napraviti macerat od lavande za njegu kože lica i tijela?

Što je lavanda

Lavanda (despik, despić, trma, tierma, lat., Lavandula) su rod biljaka iz porodice Lamiaceae. Rasprostranjene su diljem Mediterana, pa sve do Afrike i jugoistočnih predjela Indije.

Rod lavandi uključuje jednogodišnje i višegodišnje vrste, travolike vrste i grmove. Kako se radi o vrlo široko rasprostranjenoj kulturi, koja se diljem svijeta uzgaja mahom u dekorativne svrhe, ali i za komercijalnu upotrebu, lavandu nerijetko srećemo kako samoniklo raste u prirodi.


Postoje brojni kultivari lavande, koji su nastali međusobnim oprašivanjem zbog sadnje više vrsta unutar istog vrta ili nasada.

Lavanda se koristi više od 2000 godina. Pretpostavlja se da riječ lavanda dolazi od rimske riječi lavare, što znači prati.

Stari su se Rimljani kupali u mirisnim kupkama u koje su dodavali lavandino ulje. Koristili su i sušenu lavandu kod crkvenih obreda i kod poroda.

Grci su isto koristili lavandu, ali više u medicinske svrhe. Poznati je grčki liječnik i botaničar Dioscorides koristio njezine ljekovite sposobnosti u ublažavanju smetnji pri disanju i kao prirodni laksativ. Mnogi su svećenici u samostanima uzgajali razne ljekovite biljke, a među njima posebno je mjesto imala lavanda. Lavanda je za vrijeme londonske kuge u 18. stoljeću korištena kao zaštita od infekcije na taj način da su je ljudi stavljali ispod nosa i tako disali. Lavanda je također bila korisna za vrijeme prvog i drugog svjetskog rata, gdje se je koristila kao sredstvo protiv boli i kod previjanja rana kao zaštita od infekcija.

Izrada macerat lavande

U veću staklenu posudu stavite što više suhih cvjetova lavande i prelijte s baznim uljem tako da cvjetovi budu potopljeni, možete koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje, bademovo ulje, suncokretovo ulje itd.. Staklenu posudu zatim dobro zatvorite i stavite na tamno mjesto i držite tako macerat oko 3 tjedna, svaka 2 do 3 dana staklenu posudu protresite ili promiješajte. Nakon tri tjedan ulje procijedite kroz gusto cjedilo ili gazu te ga ulijte u staklenu posudu od tamnijeg stakla, nakon toga pustite da odstoji još dva tjedna kako bi se slegli organski ostaci i prelijte u drugu tamnu staklenu posudu bez taloga koji je ostao na dnu prve staklene posude.

Ulje lavande umiruje kožu i pomaže kod opeklina i nadražaja, pogotovo nakon sunčanja, a zbog svježine i visoke količine estera donosi olakšanje u svim oblicima masaža, pogotovo kod napetih mišića u leđima i nogama. Djeluje blagotvorno i na naš živčani sustav tako da smiruje emotivnu napetost i stres te se preporučuje ovim uljem masirati prije odlaska u krevet. Također djeluje i kao blagi repelent, ali i kao odlično sredstvo nakon uboda kukaca.