U suradnji s prirodom donosimo prirodnu kozmetiku u vaše ruke - 100% prirodni proizvodi

Čudesni blagotvorni cvijet neven

Ljekoviti neven, vrtni neven, kalendula, lat. Calendula officinalis, jednogodišnja ili rjeđe dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika, visine od 30 do 50 cm, razgranate, uspravne i dlakave stabljike, dlakavih i duguljastih listova, glavice od tamnožute do narančaste boje.

Zavisno od varijacije, cvjetna kruna može imati jedan do nekoliko redova latica. Zavisno od regije, cvjeta od ranog proljeća do kasne jeseni. U primorskim i toplijim krajevima može cvjetati tijekom cijele godine. Calendula officinalis je jednogodišnja biljka, naraste do 0,6 m, dok prosjek iznosi 0,5 m.

Neven u medicini

Primjena nevena u terapijske svrhe poznata je još od Starog Egipta, odakle se proširila u Europu. Pored upotrebe u ljekovite svrhe, neven se može koristiti i za ishranu i kao prirodna boja u industriji hrane i kozmetici. Listovi se mogu jesti svježi kao dodatak salatama. Bogati su vitaminima i mineralima i po sastavu slični maslačku. Svježe cvjetne latice isto mogu biti dodatak salatama. Osušene latice imaju snažniji i koncentriraniji okus i mogu se koristiti kao začin u juhama i kolačima. Latice sadrže značajne količine vitamina A i C. Koristi se za liječenje bolesti kože, a upotrebljava se i kao začin.

Neven je priznat kao službena ljekovita biljka u nekoliko svjetskih farmakopeja. Indikacije: Ciroza jetre, hepatitis, holecistitis, kongestija jetre, žutica, oligurija, čir želuca i dvanaesnika, skrofuloza, menstrualne tegobe u prelaznom periodu, kolpitis, proktitis i paraproktitis. Rak (materice i želuca).

Neven se češće koristi u pučkoj nego u modernoj medicini. Koristi se za čišćenje i ispiranje rana, čireva i opeklina. Primjenjuje se i kod problema želuca, crijeva i žučnog mjehura. Može se koristiti protiv zatvora stolice, žutice, za želučane i crijevne bolesti, a posebno kod čireva na želucu i crijevima. Nevenova krema se koristi za vanjsku upotrebu kod rana, čireva, osipa, otečenih žlijezda, guta i krasti. Nevenova mast s kozjim maslacem po narodnoj medicini liječi zloćudne čireve i otekla mjesta, zagnojene rane koje teško zarastaju. Oblozi od mlakog nevenovog čaja poboljšavaju vid. Prema literaturi ruske narodne medicine, čaj od cvijeta nevena koristi se kod krvarenja iz maternice i za bolesti jetre, slezene, problema u želucu, i rahitisa.

Sastav sjemenki nevena: Makroelementi(mg/g) kalij 15,80,kalcij 2,60,magnezij2,70,željezo 0,04.Mikroelementi(mkg/g)mangan 0,04,bakar 0,53,cink 0,39,krom 0,03,narij0,28,selen34,20,nikl 9,11,stroncij 0,02,olovo 0,04,jod 0,60,bor 55,20.

Pošaljite nam Vaš email i primajte novosti sa Zdravice.
Obećajemo da ćemo Vam slati samo obavjesti o novim proizvodima...